İçindekiler Tablosu
Zirkonyum Kaplama
Zirkonyum Kaplama, diş estetiği ve restorasyonunda kullanılan bir kaplama türüdür. Genellikle bu kaplama ile daha dayanıklı ve estetik bir görünüm elde edilebilmektedir. Porselen veya metal alaşımlarından yapılmış dişlere kıyasla zirkonyum, dişlerde çok şiddetli yüke karşı uzun süre dayanabilecek kadar güçlü bir materyaldir.
Bu kaplama malzemesi sayesinde dişlerin şekillerini daha uzun süre korurlar ve dayanıklı olabilirler. Ayrıca zirkonyum kaplama dişler, dişlerin üzerine yapıştırılan ince, özel şekillendirilmiş kaplamalardır. Dişlerin şeklini ve boyutunu, rengini ve rengini iyileştirmek için kullanılabilirler.
Zirkonyum doğal diş dokusuna olan benzerliği nedeniyle mükemmel bir estetik görünün elde etmek için ideal bir seçenektir. Zirkonyum kaplama dişler, günümüz diş estetiği uygulamalarında diş hekimleri tarafından sıkça uygulanmaktadır. Bu kaplamaların dayanıklı ve gerçek dişlerle uyumlu olmasından dolayı çok popülerdirler.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama uygulama süreci özenle yürütülür. Hastanın dişlerinin muayenesi yapılır ve bir tedavi süreci oluşturulur. Daha sonra hazırlık aşamasında dişler temizlenir ve şekillendirilir. Ölçümler alınır ve kalıplar laboratuvara gönderilir. Buradaki dental teknisyenler, hastanın ölçülerine göre özel zirkonyum kaplama dişler oluşturur.
Diş hekimi, laboratuvardan alınan kaplamaları hastanın dişlerine geçici olarak yerleştirir ve son kontrolleri yapar. Daha sonra, kaplamalar yapıştırma işlemi uygulanır ve düzeltmeler yapılır. Zirkonyum kaplama dişler, doğal bir diş görünümü ile dayanıklılık sunar ve bu nedenle diş estetiği alanında harika bir seçenektir. Bu işlem dikkatli bir şekilde önerilmektedir.
Neden Zirkonyum Kaplama Yapılır?
Zirkonyum, dişlerin şekil bozukluklarından ve renk farklılıklarından kaçınır ve dişleri daha beyaz hale getirir. Kırık, çürük veya aşınmış dişlerin güçlendirilmesi ve korunması için de kullanılabilir. Katmanlar, bir estetik açıdan doğal dişlere benzer bir görünüm sunduğundan, zirkonyum kaplamalar genellikle ön dişlerde kullanılır.
Zirkonyum diğer tel diş tellerine kıyasla daha biyo-uyumlu olup diş eti tarafından zarar görmez ve alerjik etki yapmaz. Hem estetik hem de sağlık açısından dişlerin korunması ve güçlendirilmesi için zirkonyum kaplama iyi bir seçenektir. Uzun süre dayanıklılık sağlar.
Zirkonyum Kaplama Diş Kimlere Yapılmaz?
Bazı durumlarda zirkonyum kaplama dişleri tercih edilmez, fakat estetik ve dayanıklı bir seçenek olduğu için genellikle birçok insan için uygundur. Bilim adamları, zirkonyum kaplamaların, tutturulan sağlıklı diş eti kaplamalarını tutmak için gereklidir.
Bu nedenle, diş eti hastalığı olan kişilere işlem yapılması tavsiye edilmez. Aynı zamanda, bruksizm veya diş sıkma ve diş gıcırdatma gibi belirli durumları olan kişilere kaplama yapılmasa bile ihtiyat alınmalıdır.
Dişler aşırı derecede zayıflarsa veya kökler gerekli kuvveti sağlayamazsa, kaplama desteklenemez ve diş hekimi, implant gibi alternatifler önerir. Diş hekimi, tedaviye karar vermeden önce hastanın ağız durumuna göre tedavinin uygunluğunu belirler. Çocuklardaki diş gelişim nedeniyle, kısa süre önce genç ve genç yetişkinlerde tavsiye edilmez.
Zirkonyum Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?
Zirkonyum kaplama genellikle 10 yıla kadar kullanılabilir. Bununla birlikte, düzenli kontroller ve iyi bakım durumunda, bazı durumlarda 10 yıldan daha uzun süre var olabilirler.
Bununla birlikte, kaplamanın ömrü kişiden kişiye değişebilir ve bazen daha kısa, bazen daha uzun olabilir. Diğer faktörler, diş eti rahatsızlıkları, aşırı yeme içme alışkanlıkları ve diş sıkma veya gıcırdatma gibi alışkanlıklar zirkonyum kaplamaların dayanıklılığını etkileyebilir.
Bu nedenle, zirkonyum kaplamaları gerektiğinde değiştirmemeniz için düzenli olarak diş hekimine gitmek önemlidir. Zirkonyum diş kaplama genellikle uzun ömürlü olmasına rağmen, herhangi bir diş kaplaması gibi zamanla bakım gerektirebilir.
Diş hekiminizin önerdiği düzenli kontrolleri ve iyi ağız hijyenini zirkonyum diş kaplamanın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olacak şekilde yapmanız önemlidir.
Zirkonyum Kaplama Dişler Sararır Mı?
Dayanıklı ve doğal bir görünüm olduğu bilinen bir özelliktir. Buna ek olarak, leke tutmayan bir yapıya sahip olan zirkonyum, renkli içecekler olan çay, kahve veya sigara içmek gibi renklendirici maddelere karşı daha koruyucu hale gelir.
Bununla birlikte, hastanın dişleri üzerinde hiçbir kaplama veya leke yoktur. Zirkonyum kaplamaların zamanla lekelenmeye ve renk değiştirmeye yol açabileceğini bilmekte fayda vardır.
Bu olay, hiçbir diş hijyenine dikkat etme durumunda veya yeterli bakım yapma durumunda olabilir. Zirkonyum kaplamalarının renk değiştirmesi, özellikle sigara içen ve kafein tüketenler için geçerli olabilir.
Zirkonyum Kaplama Dişlerin Rengini Korumak İçin Öneriler
Renkli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın veya ağızınızı suyla çalkalayın.
Sigara içmemeye veya tütün ürünlerinden uzak durmaya çalışın.
Düzenli diş hekimi kontrollerine gidin ve profesyonel diş temizlikleri yaptırın.
Ağız hijyeninize dikkat edin ve dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın.
Zirkonyum Kaplama Alttaki Dişi Çürütür Mü?
Zirkonyum kaplama doğru bir şekilde uygulandığında alt diş kırılmayacaktır. Bu kaplama dişi dış etkilerden, ön yüzeyde oluşan çürüklerden ve aşınmalardan korur. Ancak ağız hijyenine yeterli özen gösterilmezse yahut kaplamanın kenarlarında yiyecek birikimi gibi durumlarda, diş etrafında çürüme meydana gelmesi mümkündür.
Kaplamanın altında kalan dişi düzenli fırçalamak, diş ipi kullanmak ve diş doktoruna gitmek dişinizi koruyabilir. Zirkonyum kaplamanın uzun ömürlü olabilmesi ve alttaki dişi koruyabilmesi için ağız bakımına özen gösterilmelidir.
Zirkonyum Diş Nasıl Fırçalanır?
Zirkonyum kaplamalı dişler, diğer dişler gibi her gün düzenli bir şekilde fırçalanmalıdır. Dişlerinizi günde en az iki kez, fluorürlü diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanarak nazikçe fırçalayın.
Kaplamanın kenarlarında ve diş eti hizasında plak ve yiyecek kalıntıların birikmesine izin vermemek için özel dikkat gösterilmelidir. Kaplama ve doğal dişleriniz arasındaki boşlukları ve olası sıkışmaları önlemek için diş ipi veya diş arası fırça kullanın.
Diğer çözdürücüler aşındırıcı olabilir ve kaplamanın zarar görmesine neden olabilir ve en az aşındırıcı etkili antikavite macunu tercih edilmelidir. Ağız bakım uzmanı görüşmelerini de aksatmadan yaparak zirkonyum kaplamalı dişinizin ve kendi diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Zirkonyum Kaplama Fiyatları 2024
Zirkonyum kaplama fiyatları, tedavinin gereksinim duyduğu faktörlere bağlıdır. Bu değişkenler arasında zirkonyum malzemesinin kalitesi, diş hekiminin deneyimi, tedavinin yapılacağı klinik veya merkezin konumu ve tedavinin kapsamı yer almaktadır. Zirkonyum diş kaplamaları, dayanıklı ve çekici bir seçenek olduğu için tipik olarak diğer kaplama türlerinden biraz daha pahalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Zirkonyum kaplama ağız kokusu yapar mı?
Zirkonyum kaplama uygun şekilde uygulandığında ağız kokusu yaratmaz. Ancak kaplamanın kenarları diş ve diş etine tam oturmazsa veya ağız hijyenine yeterince dikkat edilmezse, plak ve yiyecek kalıntıları birikerek ağız kokusuna neden olabilir. Zirkonyum diş kaplama, doğal dişler gibi pürüzsüz olduğu için bakteri tutunma olasılığı düşüktür. Ağız kokusunu önlemek için düzenli olarak diş fırçalama, diş ipi kullanma ve dil temizliği yapmalısınız. Ağız kokusunu önlemek için, kaplama yapılmış dişlerin çevresinde herhangi bir sorun veya uyumsuzluk fark edilirse diş hekimine görünmelisiniz.
Zirkonyum kaplamada diş kesilir mi?
Zirkonyum kaplama öncesi diş kesilir. Bu işlem, kaplamanın dişin üzerine tam olarak oturması ve doğal görünmesi için gereklidir. Zirkonyum diş kaplamanın yerleştirileceği alan hazırlanır ve dişin dış yüzeyi minimum düzeyde kesilir. Dişin doğal yapısına ve kaplamanın kalınlığına bağlı olarak, işlem, dişten çok fazla müdahale yapmadan yapılır ve çok fazla doku çıkarılmaz. Diş kesimi sırasında hasta lokal anestezi alır, bu da onu rahatsız etmez. Bir kaplamanın estetik ve uzun ömürlü olması için kesme işlemi çok önemlidir.
Zirkonyum kaplama sonrası diş eti şişmesi
Zirkonyum diş kaplama sonrası diş eti şişmesi, genellikle kaplamanın diş etiyle tam olarak örtüşmemesi, iyi hijyen yapılmaması veya diş eti hassasiyeti nedeniyle meydana gelir. Zamanla diş eti ile kaplama arasındaki boşluklarda yiyecek ve plak birikmesi diş eti iltihaplanmasına ve şişmesine neden olabilir.
İşlem sırasında diş etine yapılan müdahaleler de şişlik oluşturabilir. Bu durumda şişliği kontrol altına almak için ağız hijyenine dikkat ederek düzenli fırçalama ve diş ipi kullanmak çok önemlidir. Devam eden şişlik veya ağrı veya kanamalar, mutlaka bir diş hekimiyle görüşmelisiniz. Kaplamayı kontrol edip gerekli düzeltmeleri yaparak diş hekiminiz sorunu çözebilir.