Porselen Kronlar
Metal Desteksiz Tam Porselen Kronlar
Dişlerdeki yıkımın fazla olduğunda dişin tamamının porselen kron ile kaplanmasıdır , porselen kronlar full porselen veya metal destekli olabilir. Full porselen kronlar metal destekli porselenlere göre daha estetik ve doğal görünür.
Metalsiz Uygulamalar
Geçmişten bugüne insanların estetik talepleri sürekli artmıştır. Bu taleplerin içerisinde diş estetiği çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar metalsiz estetik kuron köprü materyalleri geliştirmeye yöneltmiştir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi metal, protezlerde seramiklerle sağlanamayan dayanikliliği vermek amaciyla kullanilmaktadir ve bu açidan da oldukça başarilidir. Ancak bu özelliğiyle beraber bazi estetik sorunlar yaratmaktadir. Bunlardan en önemlisi teknik olarak ‘neon (florasan) efekt’ olarak adlandirilan sorundur.
Neon(Florasan) Efekt
Dişlerimizde ve tüm nesnelerde görünüm ‘işik’ ile olmaktadir. işte metaller üzerlerinde yer alan seramiğin aksine işiği geçiremeyerek yansitmaktadirlar. Bu konuda yapilan araştirmalar sonucun artik kaplama dişlerde hatta köprülerde dahi metalsiz porselenler kullanarak dişin doğal yapisini birebir taklit edebilen ve işiği geçirebilen sabit protezler yapmak mümkün hale gelmiştir. Ayrica tamamen seramik, metal içermeyen bu dişler katman katman işlenerek dişin derinlemesine evcut tüm dokulari da renk ve tonlama olarak taklit edilebilmektedir.
Press Porselenler
Yukarıda verilen bilgiler ışığında özellikle tek diş kaplamalarında kullanılırlar. Doku ve renk uyumları doğal dişler gibidirler. Dayanıklılıkları oldukça üst seviyededir. Özellikle ön dişlerde sağladıkları mükemmel estetik ile fark yaratırlar.
Laminate Protezler
Bu tip porselenlerle ayrica estetiğimizin temel anahtari olan ön alti adet dişlerde sadece ön yüzeylere uygulanan protezler yapmakta mümkün hale gelmiştir.
Zirkonyum Esaslı Kron ve Köprü Sistemleri
Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar dişhekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.
Tamamen manipülatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuvarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir.
Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir.