İmplant Diş

Kaybolmuş veya çıkarılmış dişleri değiştirmek için kullanılan yapay diş köklerine implant diş denir. Bu diş kökleri genellikle çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen titanyum gibi biyo uyumlu malzemelerle yapılır.

İmplantlar, eksik dişlerin yerini almak için tasarlanmış olup doğal dişlere benzer bir şekle ve boyuta sahiptir. İmplant dişlerin yapılma süreci aşağıdaki gibidir. Bir diş hekimi veya ağız cerrahı implant diş dişlerin uygulanabilirliğini değerlendirir.

Burada, çene kemiği kalitesi ve miktarı, ağız sağlığı ve hasta hakkında daha fazla bilgi toplanır.İmplant yapılmaya karar verildikten sonra, dişlerin yapılacağı pozisyon ve sayısı planlanır.

Tedavi planı, implantların şartları ve boyutları belirtilinceye kadar ayrıntılı şekilde hazırlanır. İmplantlar cerrahi bir prosedürle yerleştirilir. Lokal anestezi altında, çene kemiği üzerinde implantların yer alacağı küçük derinliklerde kesikler oluşturulur ve implantlar yerleştirilir.

İmplant diş ömürlük mü?

İmplant dişlerin ömürlülüğü çeşitli faktörlere bağlı olduğundan, her hasta için farklı olabilir. Ağız hijyeni, genel sağlık durumu, implantların yerleştirilme bölgesinde yer alan çene kemiği kalitesi ve implantların bakımı gibi birçok faktöre bağlı olarak implant dişlerin ömür süresi belirlenir.

İyi bir ağız hijyeni uygulaması ve düzenli diş bakımı, implant dişlerin ömrünü uzatabilir. Ağız sağlığı açısında diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve diş hekimi kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca, genel sağlık durumu da implant dişlerin ömür süresini belirleyebilir.

Birçok sistemik hastalık ve ağız bölgesine etki eden diğer birçok faktör, implant konusunda başarısızlık için bir risk faktörüdür. Çene kemiği, implant dişlerin entegrasyonunu ve algılama süresini belirleyebilecek bir diğer faktördür.

Sağlam bir çene kemiği daha dayanıklı olacaktır, zayıf ve çatallanan bir çene kemiği daha zayıf bağlantılara sahip implantlar demektir. Son olarak, implantların bakımı da çok önemlidir, ağız hijyenine özen gösterilmeli ve diş hekimi ihtiyaçlar dahilinde kontrol edilmelidir.

İlginizi Çekebilir!  Ağız ve Diş Sağlığı

İmplant diş acı verir mi?

İmplant diş cerrahisi sırasında genellikle lokal anestezi uygulağından, hastalar işlem esnasında ağrı veya rahatsız kalma hissetmezler. İmplant dişlerin yerleştirilmesi işlem sırasında ve sonrasında ağrı veya acı genellikle minimaldir ve birçok hastada yettolera edilir.

Bununla birlikte, tüm hastalar farklıdır ve her birinin ağrı eşiği farklıdır, bu nedenle hasta bazen daha fazla ağrı veya rahatsızlık hissedebilir. İmplant diş cerrahisi sonrası dönemde başlangıçta operasyon bölgesinde hafif bir ağrı, şişlik ve hassasiyet hissedilebilir.

Bu semptonlar genellikle birkaç gün ila bir hafta arasında azalır ve ağrı kesici ilaçlarla veya reçete edilen ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Cerrahi sonrası bakım ve ağrı kontrolü konusunda diş hekiminiz veya ağız cerrahınız tarafından yönlendirilirsiniz.

Yine bu nedenle, implant diş cerrahisi ordenanları gerektiği gibi izlemeniz ve herhangi bir ağrı veya komplikasyon halinde diş hekiminizle iletişime geçmeniz önemlidir. Bu durum, implant diş cerrahisi sonrası dönemin konforlu ve hızlı geçmesi açısından çok önemlidir.

1 implant ne kadar sürede takılır?

Her durumda, implantın nasıl takılacağı işlem sırasına ve kişisel koşullara göre değişiklik gösterecektir. İmplant tedavisi şunları içerir: İmplantın takılacağı yer, sürece ve planınıza bağlı olarak aşağıdaki temel aşamalardan oluşur.

Değerlendirme ve planlama. Önceden planlanmış bir ziyaret sırasında diş hekiminiz veya ağız cerrahınız, röntgen ekranına bakılarak nereye ve nasıl yerleştirileceğine karar verir.

Cerrahi ingreto. İmplantlar genellikle bireysel olarak yerleştirilir ve aynı seansta birkaçı da olabilir. Cerrahi işlem lokal anestezi altında süratli bir şekilde gerçekleşir.

İyileşme süreci. İmplantlar, çene kemiğine entegre olmaları ve iyileşmeleri birkaç ay sonra yerleştirilebilir. Restorasyon. İmplantlar iyileştikten sonra, restorasyon işlemi diş hekimi tarafından yapılır.

Bu tedavinin tamamlanma süresi birkaç yıl olabilir. Her iki iş parçası dogasındandır. Çoğu durumda, prosedürün tamamlanma süresi 3 ila 6 ay arasındadır. Ama bazı düşük durumlarda bir hafta gibi kısa bir sürede de gerçekleşebilir.

İlginizi Çekebilir!  Zirkonyum Kaplama

İmplant diş çürür mü?

Bu nedenle, mine dokusu ve dentin yapılarına sahip değildirler ve çürümezler. Bu tür malzemeler genellikle titanyum veya benzeri biyo-uyumlu malzemelerdir ve çürümeye karşı dayanıklıdırlar.

Diğer bir deyişle, çürüme ve diş çürükleri için herhangi bir yer olmaması anlamına gelmez; aksi halde, implant dişlerin sağlığı ve dayanıklılığı işlenecek olan diş etleri ve çene kemiği ile hastanın ağız bakımı seviyesine bağlıdır.

İmplant çevresindeki diş etleri, “pas” veya sağlam şekillerle birlikte, her iki taraftaki düzenli diş bakımı ile birlikte zihinsel olarak tutulmalıdır.

Diş eti enfeksiyonları veya üzücü ağız boşluğu hastalıkları, implantın anlatımını öldürmek ve çevresine hasar verebilir, birçok implant, sorunlu ağız merkezlerine nezaketsiz bir şekilde bırakılırsa başarısız olabilir. Ağzını temiz ve güvende tutup diş eti sağlığını korumak, implant dişlerinizi uzun süreli başarısına fayda sağlayabilir.

İmplant diş tedavisi kaç seans sürer?

İmplant diş tedavisi tipik olarak birkaç seans olmak üzere birkaç aylık bir süreçte tamamlanır. İlk seansta implant çene kemiğine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra, implantın kemiğe kaynaması için tipik olarak iki ila üç ay beklenir. İyileşme tamamlandıktan sonra, ikinci seansta abutment olarak bilinen bağlantı parçası implantın üzerine takılır. Üçüncü seansta hastaya uygun diş protezi uygulanır.

İmplant tedavisi genellikle üç ila altı ay sürer ve iki ila üç seans gerektirir. Ancak kişinin kemik yapısı ve iyileşme süreci, tedavi süresini ve seans sayısını değiştirebilir.

İmplant diş kaç günde iyileşir?

İmplant diş iyileşme süresi tipik olarak 3 ila 6 ay arasında değişir. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesinin ardından, implantın kemiğe kaynaması veya osteointegrasyona uğraması için bir süre geçer. İmplantın kemiğe sağlam bir şekilde oturması için bu süreç gereklidir.

Cerrahiden sonraki ilk günlerde şişlik ve hafif ağrı gibi belirtiler görülebilir ve iyileşme başlar. Genel olarak yedi ila on gün içinde günlük rutinlere rahatça dönmek mümkündür. Bununla birlikte, implantın kemiğe tamamen kaynaşması (tam iyileşme süreci) yaklaşık iki ila üç ay sürer ve kişinin kemik yapısına ve genel sağlık durumuna göre bu süreç uzayabilir.

İlginizi Çekebilir!  Bonding Tedavisi

Hangi dişlere implant yapılmaz?

Bazı durumlarda implant diş tedavisi uygulanamayabilir, ancak genellikle etkili bir seçenektir. Yeterli kemik dokusu olmayan bölgelerde implant yerleştirmek zor olabilir çünkü implantın desteklenmesi için yeterli kemik gereklidir. Alt çenedeki sinirlere veya üst çenedeki sinüs boşluklarına yakın dişlere implant yerleştirilmesi de riskli olabilir. İmplantın başarısı, ciddi diş eti hastalıkları tedavi edilmeden gerçekleştirilemez.

Çene gelişimi tamamlanmamış çocuklarda implant yapılamaz. Kontrolsüz diyabet ve aşırı sigara kullanımı da iyileşmeyi zorlaştırabilir ve implantın başarısını tehlikeye atabilir. Bu durumlarda, gerekli önlemlerin tedavi öncesi alınması gerekir.

Bir seferde kaç tane implant yapılır?

Hastanın genel sağlık durumu, çene yapısı ve diş tedavisi planı, bir seferde yapılan implant sayısını etkiler. Bir cerrah, genellikle aynı seansta birden fazla implant yapabilir. Tek bir implant yerleştirilmesi genellikle hızlı bir işlemdir, ancak bir seferde iki ila altı implant yerleştirilmesi de oldukça yaygındır. Tam çene implantları için sekiz veya on implant bile bir seansta yerleştirilebilir.

Bununla birlikte, hastanın kemik yapısının yeterli olup olmaması, iyileşme yeteneği ve genel sağlık durumu, bir seferde yapılacak implant sayısını belirler. Hastanın durumu, cerrahın planını ve implant sayısını belirler.

Başarısız implant belirtileri nelerdir?

Tedavi sonrası bir dizi olumsuz durum, başarısız implant belirtileri olarak ortaya çıkar. İlk olarak, başarısızlık, implantın yerleştirilmesinden sonra uzun süre devam eden ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Ağrıların şiddeti ve kalıcı olması endişe verici olsa da, iyileşme normaldir. Ayrıca, implant çevresinde iltihap, şişlik ve kızarıklık gibi belirtiler varsa, implantın iyileşmediğini gösterebilir.

Bir implantın gevşemesi veya hareket etmesi, sağlıklı bir implantın sağlıklı kaldığını gösterir. Dişin çekilmesi veya implantın metal parçasının görülmesi sorunun daha da derinleştiğini gösterebilir. Son olarak, implantın çene kemiğine tam olarak kaynamadığına dair bir kanıt, çiğneme sırasında ağrı veya zorluk olmasıdır. Bu belirtiler ortaya çıktığında diş hekimiyle iletişime geçmek çok önemlidir.

İmplant diş fiyatları 2024

2024 yılında implant diş fiyatları kullanılan implantın markası ve malzemesi, implantı yerleştiren diş hekiminin deneyimi, tedavinin yapıldığı klinik veya merkezin konumu ve tedaviyi gerektiren diğer faktörler gibi birçok faktöre bağlı. Çünkü implant yerleştirme işlemi genellikle bir veya daha fazla aşamadan oluşmaktadır ve her aşamanın ayrı bir maliyeti vardır.