Estetik dolgu ya da diş hekimliğinde kullanılan adıyla kompozit dolgu, hastanın orijinal diş rengine göre ayarlanan ve bu sebeple görsel olarak doğal diş minesinden ayırt edilemeyen dolgulara verilen isimdir. Bu dolgular uzman bir diş hekimi tarafından şekil ve renk olarak doğal diş formunda olacak şekilde tasarlanır. Dolgu renginin kişinin diş rengiyle birebir uyumlu olması, dolgu sınırlarının belli olmaması ve böylece dışarıdan bakıldığında dişe dolgu yapıldığının çıplak gözle anlaşılmaması amaçlanır. Estetik dolgular sayesinde herkes doğal ve güzel bir gülüşe sahip olabilmektedir.

Estetik bilincinin gelişmesiyle birlikte artık bireyler sadece fonksiyonel sorunlar nedeniyle değil, estetik nedenlerle de diş hekimlerine başvurmaktadır. Hospitadent, kullandığı son teknoloji dolgu malzemeleri ve uzman kadrosuyla tüm şubelerinde estetik dolgu hizmeti vererek herkesin doğal ve güzel bir gülüşe sahip olmasını olanaklı hale getirmektedir.

Estetik dolgu nedir?

Kusursuz bir gülüşe sahip olmak isteyen bireyler tarafından tercih edilen estetik dolgular, ön dişlerde olduğu kadar artık arka dişlerde de kullanılmaktadır. Dişlerdeki çürüklerin tedavisinde eskiden koyu renkli olan ve estetik açıdan hoş durmayan amalgam dolgular kullanılmaktaydı. Günümüzde bunların yerine dişlerle aynı renge sahip kompozit dolgular tercih edilmektedir.

Kompozit dolgular eskiden sadece ön dişlerde tercih edilmesine karşın ilerleyen teknoloji ile birlikte çiğnemeye dayanıklı son derece sağlam kompozit dolgular elde edilmeye başlanmış ve artık tüm dişlerde kullanılmaya uygun hale getirilmiştir. Estetik dolgu malzemesi olarak kullanılan kompozit reçine, içerisinde silikon dioksit içeren plastik karışımdır.

Halk arasında beyaz dolgu olarak isimlendirilen kompozit dolgu, hamur kıvamında iken dişlere doldurulur ve halojen ya da LED ışıkla ışınlanmak suretiyle sertleştirilir. Diş dokusuna kimyasal olarak bağlandığından basınç ve aşınmaya son derece dayanıklıdır. Kompozit dolgular sadece dolgu amacıyla değil dişlerdeki estetik kusurları düzeltmek için de kullanılmaktadır.

Estetik dolgu nasıl yapılır? 

Estetik dolgu, tek seansta tamamlanabilen; pratik, sağlam ve doğal görünümlü bir dolgu uygulamasıdır. Alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapıldığında son derece sağlam ve estetik bir görünüm elde edilmektedir. Estetik dolgu uygulaması sırasında bir dizi işlem yapılması gerekmektedir:

  1. İlk olarak bölgesel anestezi ile dolgu yapılacak bölgenin uyuşturulması işlemi uygulanır. Yüzeysel çürüklerde anestezi gereksinimi olmayabilir; fakat genellikle dolgu öncesi bölgesel anestezi yapılarak hastanın ağrı ve acı duymaması sağlanır. Bu sayede diş hekimi de hastaya acı çektirme endişesi olmadan, rahatlıkla işlemi gerçekleştirebilmektedir.
  2. Çürük diş dokusu bu amaçla tasarlanmış özel aletler kullanılarak temizlenir.
  3. Açılan kavite dolgu maddesinin daha iyi yapışması için diş hekimi tarafından özel olarak şekillendirilir. Kompozit dolgu yapılacak bölgeye bağlanma yüzeyini artırmak amacı ile bizotaj adı verilen işlem uygulanır. Bizotaj, dolgu kenarlarının yuvarlanması suretiyle yüzey genişletme işlemi yapılmasıdır. Bu sayede dolgu daha kuvvetli şekilde diş dokusuna bağlanmış olacaktır.
  4. Dişin pulpa adı verilen merkezde bulunan kısmı ağrıya duyarlı sinirler barındırmaktadır. Pulpanın uyaranlara hassasiyetini azaltmak için dolgu amacıyla açılan kavitenin tabanına ağrı iletimini azaltıcı materyaller yerleştirilir.
  5. Çürük, dişin yan duvarlarına da ulaşmışsa dolgunun düzgün olması ve taşmaması için dolgu kalıbı kullanılır.
  6. Dişe asidik bir madde sürülerek diş minesindeki yüzey pürüzlü hale getirilir. Böylece dolgu bağlanma yüzeyi daha da artırılmış olur. Sonrasında da asidik madde yıkanarak ağızdan temizlenir.
  7. Diş yüzeyine dişle dolgu malzemesinin bağlanmasını sağlayan bonding adı verilen bir uygulama yapılır.
  8. Kompozit dolgu malzemesi uygun kıvam ve renkte hazırlanır ve ince katmanlar halinde açılan boşluğa yerleştirilip her defasında ışınlanarak sertleşmesi sağlanır.
  9. Son olarak kalıp kullanılmışsa çıkarılır, dişteki fazlalıklar ve varsa yükseklik düzeltilip törpü aletiyle pürüzsüz hale getirilir.
  10. Dolgu yapılan dişler cilalanarak işlem tamamlanır.

Bonding Nedir?

Bonding kelimesi İngilizce kökenli bir kelime olup yapıştırma, tutturma anlamlarına gelen bir kelimedir. Bonding uygulaması ise dişlerin estetik görünmesi için uygulanan bir estetik yöntemdir. Bonding uygulaması dişlerde bir işlem uygulanmadan kompozit dolgu malzemelerin dişlere yapıştırılması işlemine verilen isimdir.

Bonding uygulaması dişlere bir işlem yapılmadan dişlerdeki kusurları ortadan kaldırabildiğinden dolayı diş cerrahisinde oldukça sık tercih edilmektedir. Ancak bonding uygulaması lamine ve porselen kron gerekmeyen diş kusurlarında tercih edilebilmektedir.

Bonding Hangi Durumlarda Uygulanabilmektedir?

Bonding uygulamasının uygulandığı durumlar ilgili kimseler tarafından araştırılan bir diğer önemli konu başlığıdır. Bonding uygulamasının diğer diş estetiği yöntemlerinin fiyatına göre daha uygun olması yöntem hakkındaki merakı arttırmaktadır.

Bonding uygulaması dişler arasında küçük ayrıkların olduğu durumlarda, dişlerde çentik olması halinde, diş renginin istenilen renkte olmaması halinde ve dişlerin görünümünde istenilen görüntünün olmaması halinde tercih edilebilmektedir.

Bonding Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Bonding uygulamasının avantajları uygulamanın neden tercih edilmesi gerektiğini gösteren etkenlerdir. Bonding uygulamasının avantajları hakkında şu bilgiler verilebilmektedir:

  • Bonding uygulamasının en önemli avantajı işlem yapılırken dişlerde kesme gibi herhangi bir işlemin uygulanmamasıdır.
  • Bonding uygulamasının bir diğer avantajı dişleri arasında aralık olan kimselere yan dişler kesilmeden işlemin uygulanabilmesidir.
  • Bonding, dişleri küçük olan kimseler için de oldukça avantajlı bir estetik yöntemdir. Dişlerin küçük olması ya da olması gerekenden kısa olması ilgili kimsenin yaşının daha büyük göstermesine neden olabilmektedir. Bonding uygulaması bu durumun ortadan kaldırılması için olukça elverişli bir işlemdir.
  • Bonding uygulaması dişlerinde kırık olan kimselerin mükemmel bir gülümsemeye sahip olmasını sağlamaktadır.
  • Dişler zamanla ne kadar dikkat edilirse edilsin sararabilmektedir. Bonding uygulaması dişlerin olması gerektiği gibi bembeyaz olmasını sağlamaktadır.
  • Bonding uygulamasının diğer diş estetiği yöntemlerinden daha uygun fiyatlı olması, önemli avantajlarından birisidir.
  • Bonding uygulamasının bir diğer avantajı da porselen diş yaptırmayı düşünen kimseler için ileride dişlerinin nasıl gözükeceği konusunda bilgi veren bir işlemdir.
  • Bonding uygulaması dişlere en az hasarı verdiğinden dolayı işlem birden çok kere uygulanabilmektedir.
  • Bonding uygulamasının en önemli avantajı, uygulama sonrasında dişlerin doğal gözükmesidir.
  • Bonding diş uygulamasının bir diğer avantajı dişleri lekelenmelere karşı korumasıdır.

Bonding Nasıl Uygulanır?

Bonding Ne Demek?

Bondingin uygulanma şekli konu ile ilgisi olan kimseler tarafından en çok araştırılan konu başlıklarından bir tanesidir. Bonding uygulamasının uygulanma konusundaki en büyük avantajı, bu işlem için hazırlık döneminin olmamasıdır. Bonding diş uygulamasının tedavi aşamaları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Bonding uygulamasının ilk basamağı rengin seçilmesidir. Diş hekimi ve hasta arasında yapılacak istişare ile renk seçilmektedir. Bu sayede hastanın tam olarak beklentilerine uygun olarak işlem tamamlanabilmektedir.
  • Daha sonra bonding işleminin uygulanması için dişin yüzeyi pürüzlendirilmekte ve bonding işleminin tutması için gerekli olan tıbbi malzeme dişlere sürülmektedir.
  • Ardından dişlere tutturulması için hazır bekletilen kompozit dişe yapıştırılmakta ve malzeme lazer teknolojisi ile sertleştirilmektedir.
  • Bu işlemden sonra son şekillendirme işlemine geçilmektedir.
  • Daha sonra cilalama işlemi uygulanmakta ve bonding işlemi uygulanmış olmaktadır.

Bonding diş uygulama süreci 30 ile 60 dakika arasında sürmektedir.

Bonding Uygulamaları Sonrasında Diş Ağrısı Olur Mu?

Bonding uygulamasında ağrı, işlemi gerçekleştirmek isteyen kişiler tarafından en çok araştırılan sorulardan birisidir. Bonding uygulaması ağrıya neden olan bir uygulama değildir. Bu konuda içinizin rahat olmasında fayda bulunmaktadır.

Bonding uygulamasında ağrı başlığında değinilmesi gereken bir diğer önemli konu bonding diş uygulamasının çürük dişlere uygulanmasıdır. Bu durumda ağrıya neden olabilmektedir. Ancak tecrübeli ve alanında uzman ekibimiz bu ihtimali de ortadan kaldırmaktadır. Yani kliniğimizde bonding uygulaması talebi olan hastalara ilk başta diş çürükleri için yapılması gereken diğer tedaviler uygulanmaktadır ve bu sayede ağrı ihtimalinin önüne geçilebilmektedir.

Bonding Uygulamasının Kullanım Ömrü Ne Kadardır?

Bonding diş uygulamsının kullanım ömrü konu ile alakası olan kimseler tarafından merak edilen bir diğer önemli konu başlığıdır. Bonding diş uygulamasının ömrünü etkileyen en önemli etken diğer diş uygulamalarında olduğu gibi kullanıcının ağız ve diş sağlığına gösterdiği özendir. Bonding diş uygulaması ömrünü etkileyen bir diğer önemli konu da uygulamayı gerçekleştiren doktorun tecrübesi ve alandaki uzmanlığı ile uygulamada tercih edilen malzemenin kalitesidir.

Bonding diş uygulaması sonrasında elde edilen sonucu özenli bir bakım ile koruyan kimse bu uygulamadan elde ettiği görüntüyü 5 ile 10 yıl arası bir süreçte koruyabilmektedir.

Bonding Uygulaması Hamilelik Döneminde Uygulanabilir Mi?

Bonding uygulaması ve hamilelik dönemi, tedaviyi gerçekleştirmek isteyen kadınlar tarafından en sık araştırılan konulardan birisidir. Bonding işlemi hamilelik döneminde de başarı ile uygulanabilen bir tedavidir. Yani hamilelik dönemi bonding diş uygulamasından etkilenecek bir dönem değildir.